Dé 5 Goed Begin Geboden
5 min - Psychologie & opinie apr 06, 2020

Mijn wens is om de kwalen van deze tijd aan te gaan. Ik wil manieren vinden, onderzoeken en delen op Goed Begin om te navigeren in deze unieke tijd. Een tijd waarin we leven met thema’s als overbevolking, onze impact op de planeet, een overdosis aan keuzemomenten, en het eeuwig druk hebben. Dingen die ooit heel vanzelfsprekend waren, zijn nu dilemma: Vliegen, een auto kopen, vlees eten, kinderen krijgen, veel spullen kopen, avonden voor jezelf of sporten, of vrienden zien, of toch nog even doorwerken…
Na veel boeiende gesprekken met vrienden en familie, onderzoek voor Goed Begin, jaren inzichtgevende gesprekken met psychologen, meditaties op mindfullness apps, honderden uren yoga, TED talks over geluk, of beter gezegd tevredenheid, podcasts over kwetsbaarheid en gevoel en rázend verhelderende boeken zoals ‘he’s just not that into you’ en ‘collega’s en andere ongemakken’, kan ik zeggen dat ik 5 Goed Begin Geboden voor mezelf heb weten te vinden. De 5 GBG’s, ofwel de 5 redmiddelen voor als we zijn verdwaald in de rimboe van keuzes. Ze werken omdat ze bij onze biologie horen, bij ons DNA, bij de primaire behoeftes van de mens. Ze werken in deze tijd omdat we ons ‘mens zijn’ aan het vergeten zijn, omdat gevoel verloren gaat. In een overvloed aan keuzes helpen de 5 GBG’s om te kiezen, om achter je keuzes te staan en vooral om blij en tevreden te zijn. En voilà, ik zal ze op Goed Begin gratis en voor niks met je delen:
1. Minder meer
Overvloed is een vaak terugkomend onderdeel in onze maatschappij. Te veel willen, te veel moeten, te veel spullen, te veel mensen, te veel auto’s, te veel stress, te veel single use… Te veel van alles wat ons kort plezier geeft. Maar er is nooit te veel ontspanning, inspiratie, liefde, blijheid, verwondering, creativiteit. Sterker nog, er is te weinig van dit alles. Deze dingen worden in het nauw gedreven door de ‘te veels’. Door bewust te kiezen wat je belangrijk vindt en de rest, letterlijk en figuurlijk, op te ruimen, komt er meer ruimte voor de fijne dingen. Dingen die ons blij maken op een blijvende manier; een duurzame manier.
2. Het doel is je gevoel
Het primaire doel is je goed voelen, de plannen die je maakt zijn de middelen. Het doel is niet om een groot huis te hebben, je wilt dit omdat je denk dat dit je goed laat voelen. Je doel is niet om een taal te leren, je leert een taal omdat je denkt dat dit je bijvoorbeeld plezier geeft bij het praten met mensen in je favoriete vakantieland, het verstaan van die mooie muziek, je baankansen geeft waar jij naar toe wilt groeien, etc. Je doet deze dingen omdat ze helpen je goed te voelen. Het doel is je gevoel.
Het wegnemen van angst is in zekere zin ook een goed gevoel, maar tipt op geen enkele manier aan het kiezen voor iets fijns. Hierover meer in de blog post op Goed Begin die in zal gaan op ‘het doel is je gevoel’.
3. Equal amounts of effort and ease
Om me heen heb ik de mooiste mensen; slim, begaan, inspirerend, gevoelig, ambitieus, creatief en, vaak perfectionistisch. Ik vind dit mooie eigenschappen in mensen en raak geboeid door vrienden met deze kenmerken. Maar een van de kenmerken die hier vaak aan verbonden ligt is het ervaren van psychische klachten. Overspannenheid, depressies, angstklachten. De ogenschijnlijk meest sprankelende mensen worden overspoeld door te hoge eisen aan zichzelf en de wereld en voelen dat alles tekort komt. Niet heel opbeurend. Daarom is het goed om nooit meer effort te geven dan ease te voelen. Het is de gulden snede, de dunne lijn waarop je door het leven kan glijden; tevreden én ontspannen. Betekent wat extra ease dat je lui wordt? Nee. Het betekent juist dat je je best kan blijven doen op een constant niveau in plaats van uitgeput raken na pieken van inspanning.
4. Moment maximalisatie
Maak het beste van ieder situatie zoals die op dat moment is. Je kan blijven piekeren over wat er niet fijn is. Voor mij persoonlijk is dit een giga energielek. Maar hoe je je voelt, wat je denkt, hoe de wereld in elkaar steekt valt niet te veranderen. Het andere uiterste is de feiten negeren. Ook dit is niet helpend op de lange termijn. Je kan het negeren en stug doorgaan maar vroeg of laat levert dat een clash. Je kan in iedere situatie eerlijk kijken naar wat er is en waar je het mee zult moeten doen. Maak er dan het beste van. Als je weet dat je het beste eruit gehaald hebt kun je je tevreden voelen over je eigen acties.
5. Lekker doen waar jíj blij van wordt
Het vinden van jouw richting ipv het volgen van een richting. Er is weinig sturing in een leven waar alles kan en alles mogelijk is. Wanneer doe je het dan goed? Je kan verdwalen in de opties en keuzes en hou vast vinden in een eisenpakketje van
de talloze standaarden die we in samenleving kennen: De prominente student, de ambitieuze carrièremaker, de instagram fit girl, de alternatieve kunstenaar noem het maar op. Als je in de rol past die in jouw omgeving geldt, dan ben je ‘goed’, toch? Soms past een ‘rol’ je inderdaad naadloos. Houden dan. Maar veel vaker kiezen we een rol uit angst buiten de boot te vallen. In mijn geval is kiezen wat bij mij past, kiezen voor ‘anders’, het kiezen voor duurzaam en een zo klein mogelijke impact op aarde terwijl ik me wel gelukkig kan voelen. Dit betekent vaak dat ik zaken anders zie dan vrienden en familie en in sommige dingen niet mee doe terwijl ik me verdiep in dingen die voor hun niet boeiend zijn. Dit is best vaak lastig, maar ik weet wat ik belangrijk vind en ontmoet hierdoor steeds vaker de mensen die mij blij maken :).
Deze post schreef ik voordat er een wereldpandemie heerste. Het ironische aan het woord corona, dat kroon betekent, is dat het in dit geval de kroon is heerst, de kroon die zelfs de heersers heerst. Iedereen wordt beheerst en iedereen wordt aan het denken gezet, iedereen wordt stil gezet. Voor velen van ons betekent dit dat we opnieuw voelen wat er belangrijk voor ons is in het leven. Dat maakt deze blog post, waar het over keuzes en beweegredenen in het leven gaat, eigenlijk des te relevanter. Ik hoop dat de 5 GBG’s je een goed begin bieden.