Wat is… duurzaamheid?
4 min - Wat is..? jun 16, 2018

Stop met plastic gebruiken, eet producten uit het seizoen, niet meer koken op gas, wel zonnepanelen want ‘de duurzaamheid’. Zeker, ik doe mee. Maar waaraan werken we eigenlijk? Wat is duurzaamheid? ‘Van Dale’ weet raad: 1. ‘langdurend’ 2. ‘weinig aan slijtage of bederf onderhevig’ 3. ‘het milieu weinig belastend’. Kijkend naar deze definitie is één ding zeker: zoals de wereld en de samenleving er nu uit zien is op geen enkele manier aan weinig slijtage onderhevig en onmogelijk langdurend. Dus, wat is het plan?
Wat is duurzaamheid?
‘Zoals de wereld en de samenleving er nu uit zien’ omvat véél. Vervuiling, verdwijnen van zoet water bronnen, kinderarbeid, geweld, een grote hoop ellende. De United Nations General Assembly heeft vormgegeven aan 17 sustainable development goals (SDG’s), met 169 concrete einddoelen. Deze doelen helpen duurzaamheid een richting te geven; sociaal, economisch, politiek, gezondheid, natuur, logistiek, energie, water, architectuur. Het werken aan de praktische doelen om het 13de doel, Climate Action’, te ondersteunen, is prioriteit. Zonder het tegengaan van het opwarmen van de aarde zullen de sociale en politieke problemen waarschijnlijk alleen maar groter worden.
Jouw keuzes voor een duurzame aarde
Ik ben ervan overtuigd dat we als individu ook wat kunnen doen. Aan al onze dagelijkse keuzes zitten duurzaamheidsaspecten verbonden. Om deze te zien is het goed om kritisch te bedenken waarom je dingen doet zoals je ze doet. Vaak is het uit gewoonte of aangeleerd en heb je er zelf nooit een bewuste keuze over gemaakt. Ondertussen is, mede door onze leefwijze, de aarde al behoorlijk onleefbaar geworden. Hoe veel yuppen vragen zich nu wel niet af ‘of ze wel een kind op deze aarde willen zetten?’. De balans is aardig scheef in de Westerse wereld… Uiteindelijk zou het helpen als we met minder tevreden zijn, begrijpen wat ons echt gelukkig en blij maakt zodat we niet persé moeten kopen, overeten, overal heen vliegen en voor de laatste trend de spullen uit de vorige trend helaas moeten afdanken. Om deze ‘world peace’ uitspraak af te maken; zouden we niet vaker voorop kunnen zetten dat we de aarde op een leefbare manier achterlaten in plaats van voor ons zelf steeds meer en beter te willen?